Традиционно новогодишно (почти) необлечено изкачване на Черни връх със заснемане на

...
Традиционно новогодишно (почти) необлечено изкачване на Черни връх със заснемане на
Коментари Харесай

Новата глупава мода: През нощта в планината и почти необлечени

" Традиционно новогодишно (почти) необлечено нанагорнище на Черни връх със снимане на видео " - този ивент в обществената мрежа, плануван за 3 януари в 8 ч., разбуни духовете на запалянковците, от една страна, и на опитните планинари, от друга.

Отговориха му с изострен, сякаш закачлив звук от планински подслон " Черни връх ": " Ами ние мислим нещо към 12 да сме на върха, нали ще е отключено, ще има супи, чай, греяно вино... Заповядайте, няма да лягам, така и така ще ставам рано... пишете единствено на ПСС и те да не лягат... "

И още: " Заповядайте, няма да лягам, така и така ще ставам рано... пишете единствено на ПСС и те да не лягат... Нищо съответно, във връзка на всички дето потеглят на върха по мрачно, с цел да стигнат измежду нощ, просто щото няма какво да вършим, а е и съвременно в последно време. "

Ние обаче взехме тематиката съществено поради зачестилите произшествия в планината с туристи, които вземат решение да се разхождат или изкачват върхове нощно време - мода, която се ускорява от ден на ден в последно време. Само в границите на една седмица към Коледа единствено в региона на Алеко и Черни връх на Витоша е имало четири случая с туристи през нощта, за благополучие - всички завършили сполучливо. Част от тях били екипирани, част от тях - не добре екипирани, изясни за  председателят на Планинската избавителна работа към БЧК Емил Нешев.

Той удостовери, че все по-често туристи потеглят да изкачват планината през нощта, сподели обаче, че статистика не се води, а и действително, веднага като не е неразрешено категорично, е разрешено. " Никой не желае да слуша... Докато няма рестрикции за такива, които си вършат каквото си желаят, ще е по този начин ", сподели още Нешев.

Все отново той посочи, че хората, които желаят да го вършат - би трябвало да потеглят с нараснало внимание и специфична подготовка. Опитните планинари споделят, че Витоша е рискова планина поради големите открити пространства и недопечен климат, лед, мъгли и дълбоки снегонавявания.

От Планинската избавителна работа предложиха да се съблюдава най-малко минимума от ограничения, които би трябвало да се подхващат, преди да се тръгне в която и да е планина.

Планиране и подготовка
Планирайте преди да тръгнете! Проучете деликатно маршрута, запознайте се с рисковите зони. Съобразете оборудването и метеорологичната прогноза и изискванията за региона на планувания преход. Научете съществени похвати за оказване на първа помощ! Много от случаите се случват в края на деня, когато Вашата сила е изчерпана, също както и батерията на телефона Ви. Помнете, че би трябвало да заредите телефона си преди да тръгнете в планината! Носете спомагателна или външна батерия. Преди да тръгнете, информирайте някого за Вашия маршрут, времето, планувано за прехода, и часа на прибирането Ви. Информирайте го и при настъпили промени. Качете на телефона си мобилното приложение на ПСС Облекло и обувки • Носете комфортни обувки, подобаващи за планински преходи. Носете облекла с ярки цветове, задоволително топли, направени от ветро- и водозащитни материи. Носете аварийни топли облекла, шапка и ръкавици; колкото по-високо се качвате, толкоз по-студено става.
Храна и течности
Храна - с изключение на храната, която всекидневно носите, вземете и шоколад, фурми или други сходни сладки неща, които бързо възвръщат силата. Течности - нормалният банкет на течности за възрастен организъм при преход в планината е 2,5/3 литра дневно. Вземете по-голям размер течности; колкото повече персонален опит натрупвате, толкоз по-точна ще става преценката на потребностите от течности на Вашето тяло при разнообразни условия. Изотонични и други спортни питиета съдържат добър баланс от соли и въглехидрати, нужни за възобновяване на захарите, солите и минералите, които губим при потенето.
Екипировката и нейното потребление
Карта и компас, както и уменията за работа с тях, би трябвало постоянно да бъдат с вас. Подходящ часовник (с GPS, барометър и висотомер). Независимо от изискванията носете свирка, първенец (фенерче), аварийни акумулатори, изолиращо фолио. През зимата е нужна подобаваща екипировка за напредване.
При потребност от помощ

Запазете успокоение!
Бъдете подготвени да се върнете назад, в случай че изискванията в планината се извърнат против Вас; планината и на следващия ден ще бъде на същото място. Ако имате сериозен проблем, подайте сигнал за помощ на тел.112 и изпратете SMS с вашите координати посредством мобилното приложение на ПСС. Погрижете се за пострадалия/те, като им окажете първа помощ и ги изолирате от студа, до момента в който помощта пристигна. След като сте се свързали с ПСС и знаете, че планинските спасители идват, останете на място. Мобилни телефони Не разчитайте само на мобилния телефон да Ви помогне при непредвидена обстановка. В планините не на всички места има добър обсег. Подавайте сигнал за помощ на телефон 112! В планината даже единствено няколко крачки настрана могат да доведат до загуба на сигнала. След като един път сте се свързали с ПСС, дръжте телефона си включен и в обсег, с цел да може още веднъж да се свържем с Вас. Не провеждайте непотребни диалози - пестете батерията на Вашия телефон!
Опасности, за които е належащо да се следи непрекъснато
Промяна на времето - може да се случи внезапно и да е доста по-екстремна от плануваното в метеорологичната прогноза. Заледени сектори, снежни преспи по пътеката - носете котки и пикел, които знаете по какъв начин да употребявате. Прекомерни мраз или жега (подходящо облекло). Признаци на изтощеност (разпознавайте сигналите, които Ви дава тялото, спрете за отмора и запазете топлината си). Инцидент/заболяване (не изпадайте в суматоха - в случай че изпратите някого за помощ, останете на място, с цел да сте сигурни, че планинските спасители знаят тъкмо къде да Ви намерят).
И не забравяйте - В стресова обстановка и напрегнат времето тече друго.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР